Velkommen til deg som har tatt en tur innom bloggen min.

Dette er en liten hobbyblogg. Jeg synes det er fint å ha et lite arkiv over mine hjemmelagde ting og tang. Håper den kan inspirere noen andre i sine hobbyprosjekter, prøver å få med hvor mønster og oppskrifter er tatt fra, men viss du har spørsmål så bare send meg en kommentar.

Veldig gøy viss du legger igjen en hilsen eller en kommentar.

18. februar 2012

Fysioterapeuten anbefaler

IMG_1517
Erteposer er en genial ting i forhold til lek og motorisk læring. I mitt arbeid som fysioterapeut har jeg brukt dem masse faktisk både i arbeidet med voksne og barn, men spesielt i forhold til barn. Jeg har selv ganske mye minner fra gymtimer og trening og bruk av erteposer. Jeg har vel alltid trodd at dette er noe alle har vært borti i sin barndom, men oppdaget før jul at det rett og slett ikke var tilfellet. Min egen mor lurte på hva det var og hva en brukte det til? og så i det hele tatt litt skeptisk ut til hele ideen. Men som sagt fysioterapeuten i meg har veldig tro på disse enkle lekene som kan brukes på alle mulige måter, det er bare fantasien som setter begrensningen.

Eksempler på lek med erteposer:
- forsøke å balansere erteposene på hodet eller på en annen kroppsdel enten mens man bare står stille eller mens en forsøker å gjøre en oppgave eller gå en hinderløype.
Lek med erteposer (9)
- kast og mottak av erterpose er en god start før man lærer dette med ball som er lettere for at spretter av gårde og er mer uberegnelig.
- kast på blink med erteposer ser spesielt praktisk fordi de ikke så lett forsvinner bort fra der den lander, dette er en god øye-hand motorikk trening.
Lek med erteposer (16)
- å bruke erteposene som matriale som skal fraktes fra a til å er en god mulighet til å bruke dem som stafettpinne eller for å motivere til å gjøre øvelser flere ganger som at en og en erterpose skal tas opp fra gulvet klatre opp og legge den i en bøtte som er festet høyt oppe eller noe sånt.
Lek med erteposer (23)
- for de helt minste barna kan erteposene være kjekke bare fordi de er litt spesielle å kjenne på samtidig som de er nokså greie å få tak på å klare å løfte opp.

Dette var bare noen få eksempler på hvordan jeg er vant til å bruke erterposene i tilfelle det var noen andre enn min mor som ikke helt så ideen med erterposene.

Noen av disse erteposene (og flere andre som jeg ikke har tatt bilde av) var julepresang i fjor og jeg håper at mottakerne kan finne glede og lek i de. De som ikke er gitt bort bor her i huset og her er det ei som synes det er kjekt å se om hun klarer å balansere dem på hodet eller å bære flest mulig samtidig. Lek med erteposer (25)Det skulle bare mangle at hun ikke skulle få noen av dem, hun har tross alt vært med å laget dem. Hun var veldig fornøyd med å få være med å fylle erter i posene og hun fikk til og med sitte litt på fanget til mor mens vi sydde igjen noen av dem med symaskinen. :-)

Noe av det som er ekstra genialt med erteposer er at de ikke har noen standar størrelse slik at det er veldig lett å bruke restestoff til å lage dem eller å skjære ut noen fine figurer som dekorerer dem.

Oppskrift: Ingen oppskrift nødvendig til disse, to firkanter som sys sammen og fylles med erter eller plastgranulat.

Stoff: diverse rester og andre fine stoff.

Tilbehør: Jeg har fylt de fleste av dem med tørre erter fra Rema, men noen har jeg fylt med plastgranulat fra Stoff og stil. Fordelen med plastgranulat er at erteposene som er fylt med det kan vaskes i motsettning til de som er fylt med tørre erter, men det skal sis at det er jo noe enklere og billigere å bare gå på Rema og handle erter.

Konklusjon: Dette var en liten reklame for erterposene, enkle å sy, greie å bruke restestoff på og fantastiske til lek og trening.

4 kommentarer:

 1. Artig, hatt det for meg noen ganger at jeg skulle lage en haug av disse, men har ikke helt sett bruksområdene for dem. Men dette var svært opplysende :)

  SvarSlett
 2. Gøy med et gjensyn med erteposen! Den var en fast gjenganger i min barndom, både på trening, i gymmen, og vi hadde noen hjemmesydde hjemme også. Fint med noen tips til bruk også, kanskje jeg skal sy noen og leke med ungene? Fine varianter du har sydd, særlig de med uglene på var herlige!

  Ha en flott dag, Barbro!

  SvarSlett
 3. Takk for besøk på bloggen min, og for høvet til å besøke din også! :-) Fine tips til erteposar. Når eg les dette, kjem eg på at vi bruka erteposar ein del i gymmen på barneskulen, lurar på om det var éin lærar som bruka dei. Vi har ei på snart to i familien som ser ut til å kaste bra, bedømt utifrå den halvspiste nektarina som kom susande over spisebordet her ein dag, kanskje ho heller må få ein slik ertepose og øve seg på :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. He he, nå i disse sommerdager er kanskje nektarinsteiner like kjekt å å kaste som erteposer :) Men da helst ute og uten å sikte på folk :) ? Kjekt å få en kommentar fra deg Annwes, jeg er innom bloggen din og ny og ne, du lager så mye fint og sprer alltid litt god inspirasjon. Jeg er for tiden veldig lite frekvent i bloggverdenen både på min egen og andres blogg, men det er alltid gøy når jeg tar en tur innom.

   Slett